Journalisten från Svenskan ringde igår igen”

interview-questions

Intervjusituationer kan ha en kons­tig makt­ba­lans. Inte säl­lan är den som inter­vjuas känd, eller åtminstone erkänd, och fram­gångs­rik. Då är det då lätt att känna sig i under­läge som repor­ter. Man blir artig, trev­lig och låter inter­vju­off­ret prata på, utan att visa vad man tyc­ker eller ställa kri­tiska motfrågor.

Efteråt blir det ombytta rol­ler. Som jour­na­list har man mak­ten att döma inter­vju­per­so­nen och forma all­män­he­tens bild av denne. Man ser­ve­rar sin högst sub­jek­tiva bild av mötet, och kan ta sig fri­he­ten att beskriva den andre hur man vill. Intervjuoffrets syn på jour­na­lis­ten får ingen ta del av.

(Känn för­res­ten på ordet: inter­vju­of­fer. Bara det säger väl hur utsatt per­so­nen är?)

Därför är det roligt att se hur blog­gar, åtminstone till viss del, kan vända upp och ner på denna hie­rarki. Nyligen inter­vju­ade jag dra­ma­ti­kern, för­fat­ta­ren och regis­sö­ren Petra Revenue, ett möte som resul­te­rade i den här arti­keln i sön­da­gens SvD. Men den som vill veta mer kan även följa det hela i Petras blogg. Hon har där beskri­vit sina intryck av såväl inter­vju­si­tu­a­tio­nen och mitt tele­fon­sam­tal någon dag senare som själva arti­keln och hur hon ser ut på bil­den i tid­ningen.

Och nu blog­gar jag alltså om allti­hop. Snacka om metaperspektiv.

(Artikeln ingick i ett stort text­pa­ket om med­vind inom svensk film och debu­te­rande lång­films­re­gis­sö­rer. Förutom Petra hade jag träf­fat Fredrik Edfeldt, som regis­se­rar Acnes första lång­films­pro­duk­tion. Karin Svensson hade inter­vjuat Beata Gårdeler, Manuel Concha och Lisa Siwe.)

Om Adam

Journalist. Filmare. Författare.
Det här inlägget postades i Artiklar, Blogg och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>