Svårtydd Mammut

Som något av en Lukas Moodysson-kramare har jag varit rejält nyfi­ken på kom­mande Mammut, vil­ken beskri­vits som en till­ba­ka­gång till det mer kon­ven­tio­nella berät­tan­det i Tillsammans och Lilja 4-ever. Förväntningarna mins­kade knap­past när det kom ut att huvud­rol­lerna skulle göras av Gael García Bernal och Michelle Williams.

Idag dök det upp en trai­ler, som jag givet­vis kas­tade mig över. Två minu­ter senare kunde mitt intryck sam­man­fat­tas som: eeh, va?

Trailern väc­ker knappt några käns­lor över huvud taget. Filmen ver­kar inte rolig, inte sorg­lig, inte spe­ci­ellt vac­ker. Musiken och klipp­ningen anty­der att det man ser är en tra­gedi, men det är oklart vad det är som är så hemskt. Man för­står fak­tiskt inte rik­tigt vad Mammut hand­lar om.

Antingen är det ett med­ve­tet val av Lukas Moodysson, vil­ket jag i så fall upp­skat­tar. (Hollywoodtrailers bru­kar ju vara så långa och över­tyd­liga att det efteråt känns onö­digt att se själva fil­men.) Å andra sidan kan lud­dig­he­ten lika gärna bero på att fil­men inte har myc­ket till hand­ling. Låt oss tro på det förstnämnda.

Om Adam

Journalist. Filmare. Författare.
Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

0 svar till Svårtydd Mammut

 1. emelie skriver:

  ehh? trai­lern känns som ett skämt. som en dåligt ihop­klippt bland­ning av city­a­ku­ten, the beach och lilja 4-ever typ. lus­tigt hur lik michelle wil­li­ams var just oksana akin­sjina också!

 2. Avea skriver:

  Får göra dig besvi­ken då. Filmen är över­tyd­lig och hand­lings­fat­tig. Svårt att begripa syf­tet med den. För inte ens när jag har sett den för­står jag vad den hand­lar om egent­li­gen. Lite glo­ba­li­se­rings­kri­tik jovisst. Föräldrar som inte har tid med sina barn. Jodå. Och jag tror att just den där lud­dig­he­ten och att man har svårt att kort sam­man­fatta vad fil­men hand­lar om, gör att många recen­sen­ter sät­ter ett högt betyg. Som lite för säker­hets skull. Det är ju ändå Moodysson lik­som, som åter­kom­mer med en “rik­tig” film… Många näm­ner dock både över­tyd­lig­he­ten och händelslösheten.

  Bästa och enligt mitt tycke den mest sanna recen­sio­nen finns på Moviezine.
  http://www.moviezine.se/film/mammut

 3. Lindborg skriver:

  Jag vill åtminstone se den innan jag kri­ti­se­rar den.

 4. Helena Granersten skriver:

  Mammut är abso­lut en film jag ska se..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>