Allt du vill veta om 00-talet, och möjligen lite till

Just nu är det myc­ket 00-tal. Igår gäs­tade jag pro­gram­met Morgonen i Radio Kristianstad för att för­söka sum­mera de senaste tio åren. Att de bjöd in mig beror på att jag just nu är inblan­dad i en rad pro­jekt som alla går ut på att sam­man­fatta årtiondet.

Det första, som har pågått längst, är Novells mas­to­dont­bloggsats­ning Nollnolltalet.se. Det bör­jade i våras som en lös idé av min redak­tions­kom­pis David Hylander — att lista 00-talets bästa låtar i en opre­ten­tiös blogg — men har växt till ett mons­ter (ett snällt mons­ter). Konceptet: 100 låtar fram­rös­tade av 100 per­so­ner, pre­sen­te­rade under 100 dagar, kom­plett med krö­ni­ke­lik­nande tex­ter om varje låt. Själv har jag hun­nit skriva två tex­ter, om Beyoncés “Halo” och Markus Krunegårds “Ibland gör man rätt, ibland gör man fel”.

Nedräkningen påbör­ja­des i sep­tem­ber och kul­mi­ne­rar på nyårsaf­ton. Då har Novell hyrt Södra Bar i Stockholm för en spek­ta­ku­lär nyårs­fest. Förutom att pre­sen­tera vin­na­ren — 00-talets allra bästa låt — så blir det skumpa, dans och upp­trä­dan­den från en rad hem­liga artis­ter som tol­kar sina favo­rit­lå­tar från decen­niet. Köp bil­jett här.

Nästa pro­jekt är i bok­form. Noll Noll — decen­niet som för­änd­rade värl­den heter en anto­logi med Anders Rydell och Tobias Nielsén som redak­tö­rer. Boken, som ges ut av Volante och ska fin­nas till för­sälj­ning redan innan jul, är ett för­sök att sam­man­fatta de gångna tio årens vik­ti­gaste hän­del­ser och tren­der. Förutom jag själv med­ver­kar Anders Mildner, Annina Rabe, Salka Hallström Bornold, Martin Gelin, Andreas Ekström, Kristin Lundell, Klas Ekman, Jesper Högström, Caroline Hainer, Kjell Häglund, Karin Eriksson, Ann-Helen Meyer von Bremen, Emanuel Sidea och Björn af Kleen.

Mitt kapi­tel har fått rubri­ken Flykten från verk­lig­he­ten. Genom att bunta ihop bland annat fan­ta­sy­lit­te­ra­tur, super­hjälte­film och onli­ne­roll­spel under eti­ket­ten “nörd­stämp­lad eska­pism” reso­ne­rar jag kring var­för så stor del av 00-talets popu­lär­kul­tur har utspe­lat sig i fjär­ran sago­värl­dar. Längs vägen tar jag upp FC Z-Tore, Obamas intresse för Star Trek, Junot Diaz, kon­ver­genskul­tur, beho­vet av hjäl­tar i tur­bu­lenta tider, Dungeons and Dragons, våld­täk­ter i Second Life och musiksti­len wizard rock.

För mer info, kolla in bokens sajt. Där kom­mer det för övrigt att dyka upp en inter­vju med mig om mitt kapitel.

Slutligen har jag dess­utom varit med och rös­tat fram 00-talets fil­mer. På Nollnollfilm.se, vars grun­dare erkän­ner att de halvt snott idén från Nollnolltalet.se, listas årtion­dets bästa fil­mer. Nedräkningen är redan i full gång. Så små­ningom kom­mer även min per­son­liga topp 20 att pub­li­ce­ras, tror jag åtminstone. (Om inte så slänger jag upp den här.)

-

Uppdatering: Nu lig­ger min film­lista uppe.

Om Adam

Journalist. Filmare. Författare.
Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>